Siberie 1939

Mijn grootouders van vaderskant woonden aan het eind van de jaren dertig aan de rand van de Colonie in een streek genaamd Siberië. Het gezin bestond toen uit tien personen waaronder zeven kinderen en een inwonende vader, mijn overgrootvader Egbert N. Hun woning met wat grond werd gepacht van een in de Huizen wonende grondeigenaar. De hele keuterij, deels gepacht, deels in eigendom, was zo’n 3 tot 3,5 bunder groot en bestond uit tien akker (een akker= 8 are) grasland en voor de rest uit bouwland. Er werden bonen, rogge, spurrie,- en knollen verbouwd. Voor de melk werden drie of vier koeien gehouden en verder waren er meestal een paar kalveren, zo’n zestig kippen voor de eierenverkoop en een enkel varken. In het najaar was mijn grootvader slachter en hij groef zo’n zes weken per jaar turf voor grote boeren en voor eigen brand. De jongens werkten zoveel mogelijk bij de boer.

De keuterij geeft een voorbeeld van de bestaanswijze van het buitengewoon grote aantal kleine boeren in de Colonie in deze jaren. Het waren veelal nakomelingen van de zakkensjouwers, kleine meiers die in de negentiende eeuw een deel van hun boekweitoogst volgens huurcontract aan de eigenaren moesten leveren en dat, als in droge zomers de waterstand van de wijken laag was, op hun rug naar de Huizen hadden moeten dragen. Misschien had een deel van hen zelf nog een overvloedige oogst met gemengde gevoelens bekeken.

De foto is denk ik gemaakt in het jaar 1939. Door een rondtrekkende Duitse fotograaf zo wordt in de familie verteld. En hij zal vast niet alleen mensen vereeuwigd hebben, het zou dus een spion geweest zijn. Werd daar voor en na het portretteren ook al over gesproken? Of zijn dit verhalen uit later tijd? Zijn er uit deze jaren inderdaad veel van dergelijke foto’s bewaard gebleven? Ik heb wel die indruk, maar heb er verder geen onderzoek naar gedaan.

Op de foto staan v.l.n.r. mijn vader, overgrootvader, oom en grootmoeder.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s